Vil du lære at indrette dit hjem med Feng Shui Baguakortet?

Ranvita la Cour er forfatter til to inspirerende bøger om indretningens psykologi; "ELSK DIT HJEM
fra A til Å" (2010) og "ELSK DIT SOVEVÆRELSE –AT FORANDRE DIT SOVEVÆRELSE KAN
FORANDRE DIT LIV", (2013) Begge bøger er udkommet på Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck.

lørdag den 7. juni 2008

A Space of Your Own

Jeg er overbevist om, at antallet af skilsmisser vil falde drastisk, hvis vi alle sammen havde hver vores værelse. Ikke nødvendigvis hver vores soveværelse, men hver vores værelse, som vi kunne indrette som vi ville, og hvor vi kunne trække os tilbage og være os selv, når vi havde lyst og behov for det. Hvorfor føles blot tanken om dette næsten pirrende eksotisk, utænkelig, forbudt eller umulig? Som børn havde de fleste af os vores eget værelse. Når vi så møder Mr. eller Miss Right forventer vi, at vi straks skal slå kludene og flyttekasserne sammen og dele alt og alle rum. For at finde 'vores eget rum' tager drengene på bar med gutterne, til fodbold og på stripbar - eller bænker sig foran computeren og forsvinder ind i cyberspace. Måske ikke så meget pga. fodbolden, strippen eller computerens skyld - men måske lige så meget for at være sig selv - bare et øjeblik. Hvis HAN nu havde et værksted, hvor han kunne tumle med noget han brændte for eller et herre-bibliotek, hvor han kunne dumpe ned i en stor, blød lænestol omgivet af gode bøger og måske en drink, så ville han MÅSKE foretrække dette, fremfor en bytur eller tilfældig tidsspilde foran tv og computer. Og HUN ville måske nyde at hengive sig til en feminin oase med alt det tingel tangel, som hun altid skal diskutere med HAM om, hvorvidt må være i stuen eller ej. HUN ville måske nyde at sy og strikke til blid musik, klippe klistre, lave yoga, læse dameblade, meditere eller se Sex & The City. Hun ville elske at indrette rummet uden at skulle snige nye ideer og indretningsdrømme ind på snedig vis, men bare kunne gøre som hun ville. Som børn blandede vores forældre sig ofte i indretningen af vores værelse. Som voksne er det vores partnere, der blander sig. Når vi ender på plejehjem, blander vores børn sig ... (formentlig) Sig mig, hvornår må vi egentlig selv bestemme? Hvis ikke NU, hvornår så? Kræv dit eget rum - og genfind passionen, ikke bare i dit parforhold, men også i dit liv, og i dit hjem. Hvis du ikke kan få et helt rum, stort som lille, så i det mindste DIT hjørne af stuen eller soveværelset. Eller sløjf spisestuen og del den op i 'din og min banehalvdel' - eller sæt skillevægge op ... Leg med projektet. Det er lykken at gøre både sig selv og sin elskede glad. Og tro mig, I vil begge være lige så entusiastiske omkring at skabe jeres eget værelse, som var I små børn, der bygger deres første hule. Måske drømmer du allerede nu ... 'Hvis jeg havde mit eget værelse ....så skulle der ...." Ja, hvad skulle der være? Og IKKE være? Hvordan ville du indrette det? Hvad ville du lave der? Lad høre ...!!! Foto: 12-årige Jonatans hjemelavede skilt på indgangen til HANS værelse :-o)

6 kommentarer:

Lone sagde ...

Jeg bor i et rækkehus på 100 m2, med min kæreste og 1-2 børn til dagligt, og 3 hver anden weekend. De deler værelse. Jeg har ikke noget værelse for mig selv. Det første, jeg kommer til at tænke på som værende mit private værested, det er min dagbog.

Hvis jeg havde et rum for mig selv, er det første jeg kunne tænke mig, en trampolin. Jeg har stillet den gamle ud på terrassen efter at vi er flyttet for 2 år siden. Og i stedet står der er keyboard i stuen, som det var meningen at jeg ville øve på. Men jeg bruger det kun til at støve af på.

Jeg tror faktisk at jeg vil købe en ny trampolin og gemme keyboardet lidt væk! Så kan jeg træne og danse på den stort set hver dag, som jeg gjorde før. Mine børn brugte den også tit til at lege på, f.eks. med små bolde, som fulgte efter dem, og som det gjaldt om at undgå at træde på. Sikke mange sjove timer, vi kan få! Tak for inspiration!

Jeg nævnte det over for min kæreste som for noget tid siden har fået sit (næsten) eget arbejdsværelse efter jeg fik bærbar PC (på spisebordet i stuen)
Du har da vaskerummet for dig selv, sagde han. Og det er næsten rigtigt, for vi bruger fordøren til det meste. Og han vasker sit eget tøj. Men ellers. Så er det mit. Det er faktisk ret stort.

Jeg tror i grunden at jeg vil stille strygebrættet derud. Men der ligger en del ting, der skal sorteres, på gulvet. For det er jo ”kun” mig, der kommer derud. Men der skal ikke så meget til, for at det kan blive hyggeligt, for det er nyistandsat og med varme i gulvet!

Måske kunne jeg oveni købet sætte en opslagstavle op over vasketøjsstativet, som et visionboard. Jeg kunne flytte en smal reol, og få plads til et vasketøjsstativ, som fylder opad, men på den halve gulvplads. Der er ca. 50 x 60 cm plads.

Så kunne jeg have et bord, der hvor vasketøjsstativet står. Og en stol. Så kunne jeg sidde der, og sy. Måske kunne jeg også sidde og meditere eller læse :-o) Jeg kunne også sidde og lægge vasketøj sammen. Jeg ville nok også kunne finde på at tegne og male. Dekorere æsker.

Jeg har faktisk to små, åbne hvide tremmereoler, som kan stå oven på hinanden, dem kan jeg lave om til et vasketøjsstativ, ved at tage hylderne af, og binde tøjsnore i. De står p.t. i soveværelset. Der kan jeg så stille den smalle, hvide reol m. skab, fra fyrrummet. Den kan jeg virkelig godt bruge der.

Det virker lidt uoverskueligt at komme i gang.... men, det må være muligt at få det gjort ! :)

Anne Bente sagde ...

Ranvita.

Hei, og takk for kjempe inspirerende lesning.
Interessant for meg selv, men også for prosjektet vi holder på med... vi skal nemlig pusse opp barnas rom, og jeg liker å ha kontrollen over farger og ting...kanskje jeg skulle overlate det til kaninen selv?

Noe helt annet. Jeg skal male ytterdørene, og er i tvil om jeg skal velge kvit eller grå/svarte dører.

Hva sier fengs shui kontra lyse/mørke inngangsparti/dører?

Vennlig hilsen
Anne Bente

Anni sagde ...

Hvis jeg havde mit eget værelse = min drøm! Hvis jeg havde . . . . . . mit eget værelse. . . . . ville jeg indrette det med et staffeli . . . . . et rullebord med malerfarver . . . . og en stor dyb, dyb lænestol . . . som jeg kunne synke ned i. . . . . . . . for at læse . . . . . . . . eller filosofere . . . . . eller for ´bare´at kigge på det maleri jeg netop har lavet. På den ene væg modsat stafeliet ville jeg have en kæmpe opslagstavle, hvor jeg kunne samle fotos, postkort, tegninger, farveprøver mv. til inspiration.

Lone sagde ...

Hej Ranvita

Hjertelig tillykke med de 40 år i dag!
[+-] (Det er et flag (-;)

Nu har jeg fået lavet et 'værelse' i fyrrummet!

Jeg har fået lavet et tørrestativ af de to tremmereoler, som vi skilte ad, og satte oven på hinanden. 4 af hylderne er blevet til bagbeklædning, så det blev bredere, og to små brædder holder sammen på det foran, én i midten, og én forneden:)

Og så har jeg købt et lille, rundt tørrestativ med klemmer, til at hænge op, det kan lige præcis være inde i et skab, oven over støvsugeren, hvor der i øvrigt er et 'udluftningshul' i siden. Jeg skal også have sat en tøjsnor op ved loftet. Jeg har en skammel ved vaskemaskinen til vasketøjssortering, der kan bruges til at stå på.

Og så har jeg endelig fået ryddet op i det meste af det, der kom frem fra reolen, som jeg tømte for at få plads til tørrestativet, m.v. Det var det sværeste, altså selve forestillingen om, hvor svært det er at sortere og rydde op! Og så har jeg lige fået mit bord !! Et hvidt og solidt bord, med klap:) Jeg har også købt to opslagstavler.

Og det første, og det bedste, som jeg har glædet mig mest til, og som jeg lige har stillet frem, det er min symaskine. Jeg havde ikke tænkt på, at jeg faktisk var SÅ glad for at sy. Jeg GLÆDER mig til at sidde der, og reparere tøj. Juhuu! Min søn har tegnet et sovedyr, som han vil sy. Og så vil jeg designe og sy tøj.

Så bliver der også nogle småting, som må komme efterhånden, et minimusikanlæg o.lign.:)

Jeg ved også godt, hvad der IKKE skal være i rummet. Der skal ikke være rod. Eller støv. Jeg må lave en tom plads i et skab, hvor der er plads til uforudsete, fremkomne genstande. Faktisk flere tomme pladser, rundt omkring i skabe og i skuffer.

Vi har, som det første, efter jeg havde læst dit indlæg, fået en trampolin i stuen, og jeg og børnene er meget glade for den. De kan lide at hoppe på den, LÆNGE :-)

Jeg vil også prøve at få plads til et bord i soveværelset, så jeg har et fast sted, hvor jeg kan ordne papirer. Endnu engang tak for peptalk!

Lone sagde ...

Her er en musikvideo med Pachelbel's Canon. Jeg kom bare til at tænke på den, jeg fandt den lige igår.

http://www.youtube.com/watch?v=9AxFXahVJLY&feature=related

Ranvita sagde ...

Kære Anne Bente,

ja, tag endelig barnen med på råd, men hvis de ønsker sig sorte vægge eller andre mørke dystre farver, så lyt til din intuition; dette kan påvirke deres humør og sindstilstand. Men ellers vær åben, og hør deres egne forslag først - måske kan der findes en gylden middelvej.
Farvepsykolog Lene Bjerregaard taler om, at vi alle har et individuelt FARVEBEHOV, og at det derfor er særligt vigtigt, at vi selv er med til at vælge farverne i vores indretning. Mao. dine børne behov kan være anderledes end dine:-o)
Se evt. mere på: www.lb-colourconsult.dkk

Mht. døre/indgangspartier - så kommer det helt an på resten af huset, dets arkitektur, stil - OG omgivelserne i øvrigt.
Mørke døre giver ofte dybde, modenhed, noget stabilt og holdbart, en visdom der er erhvervet, - lyse døre signalerer klarhed, det mentale, åbne og lette. Blot et par stikord, men som sagt, er det ene ikke at foretrække for det andet - generelt set - valget vil afhænge af helheden!